بررسی جامع بیزینس پلن یا طرح کسب و کار رستوران و فست فود

در این مقاله به بررسی جامع بیزینس پلن یا طرح کسب و کار رستوران و فست فود و همچنین تحلیل SWOT تجارت رستوران داری یا فست فود خواهیم پرداخت

راه اندازی یک رستوران یا فست فود جدید و یا توسعه بخش جدیدی از یک رستوران یا فست فود ، جدا از کوچکی و یا بزرگی و میزان سرمایه برای اجرا، برای موفقیت حتما نیاز به یک طرح کسب و کار یا

همان بیزینس پلن (Business Plan) دارد.

 

دلایل انتخاب راه‌اندازی فست‌فود یا رستوران:

1-    رستوران داری یا فست‌فود یکی از مشاغل پردرآمد و پرطرفدار است که هیچ زمانی از رده خارج نمی‌شود و از 50 سال قبل در نمودار صعودی رشد و پیشرفت بوده و نه تنها مشتری‌ها و طرفداران آن کم نشده است بلکه بیشتر و بیشتر هم شده است.

2-    شغل رستوران و فست‌فود یک شغل فصلی و مقطعی نیست، همیشه و همه جا در هر زمانی مشتری‌های گرسنه در پی یافتن غذای مورد علاقه خود وجود دارند و غذا خوردن یکی از اصلی‌ترین و پراهمیت‌ترین نیازهای انسانهاست.

3-    سوددهی بالا در صنعت رستوران وفست فود و در بعضی از موارد تا سود 60 تا 70 درصد مبلغ سود بالایی است که اگر تحقیقات و بررسی‌های گسترده‌ای در این مورد در سطح شهر انجام دهید به این نتیجه خواهید رسید و صد البته طراحی و اجرای یک طرح کسب و کار و بیزینس ‌پلن درست و دقیق امکان موقعیت و درخشش ما شا چندین برابر خواهد کرد.

 

مراحل راه اندازی رستوران یا فست فود در طرح کسب و  کار رستوران و فست فود:

مراحل راه اندازی رستوران یا فست فود شامل دو مرحله اصلی و اساسی است:

1-    مراحل قبل از راه اندازی رستوران و فست فود

2-    مراحل بعد از راه اندازی رستوران و فست فود

 

مهمترین مراحل قبل از راه اندازی رستوران یا فست فود در طرح کسب و کار رستوران و فست فود

1-    انتخاب محل و مکان مناسب برای رستوران یا فست فود برطبق استانداردهای روز

2-    خرید وسایل و تجهیزات رستوران و یا تجهیزات فست فود

3-    طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی رستوران یا فست‌فود

4-    برآورد هزینه‌های لازم برای راه اندازی رستوران یا فست فود

مهمترین مراحل بعد از راه اندازی رستوران یا فست فود

1.    مدیریت رستوران یا فست فود

2.    تبلیغات فست فود و رستوران و پیدا کردن مشتری

3.    آموزش های جامع و کامل کارمندان و پرسنل

4.    تلاش برای حفظ و نگه‌داشتن کیفیت غذاها

5.    حسابداری دقیق و درست

6.    استخدام و جذب پرسنل کارآمد

 

 

فرایند بیزنس پلن رستوران و فست فود
فرایند بیزینس پلن رستوران و فست فود

 

 

مراحل قبل از راه اندازی رستوران یا فست‌فود:

1-    می‌خواهید رستوران یا فست فود خود را راه اندازی کنید یا نمایندگی فروش یکی از برندهای معروف را راه اندازی کنید؟

در مرحله اول باید انتخاب  کنید می‌خواهید رستوران یا فست‌‎فودی با برند و قوانین و سلیقه شخصی خود بپا کنید یا نمایندگی یک فست فود یا رستوران شناخته شده و معروف را بگیرید. مزیت‌های گرفتن نمایندگی یک رستوران یا فست فود معروف، کاهش ریسک شروع کار است چون شما با یک اسم و نام بزرگ و معروف شروع به فعالیت می‌کنید و نیاز به تبلیغات وسیع و گسترده زیادی ندارید و از روز اول شناخته شده هستید.

دومین مزیت و ویژگی گرفتن نمایندگی این است که تبلیغات و بازاریابی رستوران یا فست‌فود شما توسط تیم یک شرکت شناخته شده و با سابقه انجام می شود.

البته معایبی هم برای گرفتن نمایندگی رستوران یا فست فود وجود دارد که شامل موارد زیر است:

اولین ایراد اینست که شما باید در ازای نام و گرفتن نمایندگی مبلغی را که اصولاً کم هم نیست به شرکت مربوطه پرداخت کنید و حتماً بصورت دائمی مبالغی را طبق قرارداد به آنها بپردازید. بطور کلی دریافت نمایندگی سرمایه بیشتری می خواهد اما شانس برگشت سرمایه شما بیشتر خواهد بود.

دومین ایراد گرفتن نمایندگی نداشتن آزادی عمل در همه مراحل کار است، مثل طراحی و دیزاین دکور، انتخاب منو و انتخاب کیفیت غذاها که حتماً باید طبق اسلوب و قوانین شرکت مربوطه باشد.

2-    تعیین و انتخاب مشتری‌ها و مخاطبین هدف رستوران یا فست‌فود:

رستوران‌دارها یا فست‌فودها باور این امر که هر بیزنس و کسب و کاری مخاطب و مشتری‌های هدف خاص خود را دارد سخت و غیرممکن می‌دانند ولی تعیین مخاطب هدف و برنامه ریزی برای جذب آن مخاطبین اولین مرحله موفقیت خواهد بود.

تعیین مخاطب هدف با توجه به موقعیت مکانی و جغرافیایی رستوران، سن و سال مخاطبین، توانایی‌های مالی، انتخاب‌ها و اولویت‌های فرهنگی تعیین می‌شود.

مخاطبین و مشتری‌های ما از گروه‌های سنی زیر انتخاب می‌شوند؛

1-    افراد میان سال: اصولاً افرادی با سال تولد قبل از 1345 هستند این افراد معمولاً فرزندی در منزل ندارند و از لحاظ روحی در وضعیت ثابت و نسبتاً مناسبی هستند و رستوران‌هایی را ترجیح می‌دهند که خدمات رسمی و غذاهای سنتی و ایرانی را ارائه دهند و فضا و محیطی مناسب برای خانواده ها داشته باشند. این گروه سنی اکثراً به فست فودها علاقه زیادی ندارند.

2-    افراد گروه X: این گروه سنی معمولاً بین سالهای 1345 تا 1360 متولد شده‌اند و برای روابط اجتماعی و خانوادگی ارزش و احترام خاصی قائل هستند. این افراد به خانواده و فرزندان خود اهمیت زیادی می‌دهند و محیطی گرم و فضایی همراه با صمیمیت آنها را جذب می‌کند و البته آنها هم به غذاهای سنتی و هم به فست فود علاقمند هستند.

3-    افراد گروه Y: نسل Y یا هزاره افرادی متولد سالهای 1360 تا 1380 هستند. این افراد سه برابر نسل X هستند و بیشتر بدنبال رستوران ها و فست فودهای سریع می‌روند. خصوصاً علاقه زیادی به فست فودها دارند. در آمریکا 25 درصد نسل Y به برگرها مراجعه می کنند و 12درصد به نمایندگی‌های پیتزا می‌روند.

4-    افراد مسن: این افراد که معمولاً بالای 65 سال و بازنشسته هستند و حقوق بازنشستگی دریافت می‌کنند علاقه خیلی زیادی به رستوران های گران قیمت ندارند و رستورانهای با قیمت مناسب و خدمت خوب و غذاهای سالم و ارگانیک را انتخاب می کنند و اصولاً اشتهای کمی دارند و می‌توان غذای کمتری برای آنها در نظر گرفت تا ارزان تر تمام شود این گروه سنی در 95 درصد موارد علاقه‌ای به فست فود ها ندارند.

3- انتخاب نوع و منو غذاها و فست‌فود:

شما می‌توانیدانواع غذاهای سنتی، غذاهای بین المللی،غذاهای فست فود، غذاهای دریایی و… را در رستوران خود ارائه کنید ولی با توجه به مخاطب هدف خود باید نوع غذاها و منو را انتخاب نمایید.

در حال حاضر فست‌فودهایی هستند که فقط فلافل ارائه می‌دهند ولی در فست فودهای دیگر پیتزا را هم در منو آنها می بینیم و همچنین انواع برگرها و ساندویچ های سرد وگرم و البته رستوران هایی هم در سطح دنیا وجود دارند که انواع غذاهای سنتی، دریایی وفست فود هم ارائه می کنند ولی مهمترین اصل، حفظ کیفیت لازم برای انواع غذاها و منوی غذای رستوران است چون اگر غذای با کیفیت ارائه کنیم مشتری را برای بار دوم نخواهیم دید.

4- محل و مکان جغرافیایی رستوران یا فست‌‎فود:

محل و مکان رستوران وفست‌فود شما گزینه مهم و اساسی در کسب و کار شماست. محل رستوران را جایی انتخاب کنید که محل تردد آدم های زیادی باشد به خیابان اصلی،مراکز خرید، دانشگاهها، ساختمان تجاری شرکت ها نزدیک باشد. حتماً جا به اندازه لازم برای پارک ماشین‌ها در دسترس مشتری‌ها باشد و به موضوع طرح ترافیک هم توجه کنید.

محل رستوران یا فست‌فود شما بر قیمت غذاها و نوع غذایی که برای ارائه انتخاب می‌کنید بسیار موثر است.

5- حتماً از جزییات و شرایط کار رستوران اطلاعات کافی داشته باشید:

مهمترین موضوع قبل از شروع کار رستوران‌داری و فست فود، اینست که با یک فرد پیشکسوت و با تجربه در این حوزه مذاکره و صحبت کنید و از ایشان بخواهید جزییات و مشکلات و دردسرهای این کار را به شما کامل توضیح دهد و همچنین در مورد سود و بازگشت سرمایه خود از ایشان مشاوره بخواهید و حتماً به این موضوع و مساله توجه کنید که حجم کار در یک رستوران و فست فود بسیار زیاد و سنگین است و در صورت نیاز به دو شیفت پرسنل نیاز دارید.

6- برآورد سرمایه و هزینه لازم برای راه اندازی رستوران یا فست فود:

شاید مرحله 6 باید در مرحله اول بررسی و طرح کسب و کار قرار گیرد و یا در مرحله اول باید به میزان دارایی و سرمایه ای که برای این کار در نظر گرفته ایم دقت کنیم. در مرحله اول باید بررسی کنید چه اندازه سرمایه ( بدون قرض گرفتن) در دست خود دارید و چه اندازه برگشت سرمایه خواهید داشت، اگر امکان دریافت وام دارید می توانید قسمتی از کسری بودجه خود را از وام گرفتن پرکنید. البته گزینه دیگری هم برای جذب سرمایه وجود دارد که با ارائه طرح کسب و کار و یا بیزینس پلن ، مواردی که شما را از رقبا متمایز می کند را ارائه کنید.

 

 

تدوین استراتژی بازاریابی رستوران و فست فود
فرایند تدوین استراتژی بازاریابی رستوران و فست فود

 

 

هزینه هایی که برای راه اندازی رستوران یا فست فود خود در طرح کسب و کار رستوران و فست فود باید در نظر بگیرید شامل موارد زیر است:

1-    هزینه اجاره یا خرید مکان رستوران یا فست فود (اجاره‌ای یا خرید)

2-    هزینه طراحی و دکوراسیون داخلی و خارجی

3-    هزینه خرید یا اجاره کلیه تجهیزات آشپزخانه صنعتی و رستوران و فست فود

4-    هزینه استخدام آشپز، مدیر، پرسنل و …

5-    هزینه آب و برق و گاز و …

6-    هزینه گرفتن نمایندگی از یک برند خاص (Franchise)

7-    هزینه تبلیغات به روش های مختلف

8-    هزینه بازاریابی و جذب مشتری هدف

9-    هزینه های اخذ مجوز برای رستوران یا فست فود

10-     هزینه بیمه

11-     هزینه تبلیغات

12-     هزینه لباس و تجهیزات لازم پرسنل

7- بررسی و تحلیل رقبا و رستوران‌دارهای رقیب:

بعد از انتخاب محل رستوران یا فست فود باید همه رقبا، چه رقبای کوچک و چه بزرگ را در شعاع 1 تا 2 کیلومتری خود مورد ارزیابی و سنجش قرار دهید و تلاش لازم را انجام دهید. برای شروع کار حتماً باید بهترین گزینه برای انتخاب باشید در غیر اینصورت دلیلی برای انتخاب شما در برابر رقبای با تجربه و کارآزموده نخواهد بود.

برای تحلیل و بررسی رقبا در طرح کسب و کار رستوران و فست فود باید به موارد زیر توجه نمود و برای همه آنها دقت لازم را داشته باشید:

1.    کیفیت غذاهای رستوران‌های رقیب

2.    قیمت غذاهای رستوران‌های رقیب

3.    تعداد مشتری‌های رستوران‌های رقیب

4.    توجه به دیزاین و دکوراسیون رستوران‌های رقیب

5.    سرویس و خدمات خاص آنها

6.    منو غذاهای رستوران های رقیب

7.    کیفیت مواد اولیه رستوران‌های رقیب

8- بازاریابی رستوران و فست فود :

برای ایجاد شناخت و آگاهی دادن در مورد رستوران، فست فود و بالا بردن فروش تبلیغات و بازاریابی نقش بسیار مهم و اساسی دارند و تبلیغات و بازاریابی باید حتماً مناسب با گروه هدف انجام شود. تبلیغات در حوزه بسیار گسترده‌ای قابل اجرا است. ایده ها و روش های مختلفی برای تبلیغات وجود دارد که بصورت تبلیغات بنری در جاهای شلوغ و پرتردد، تراکت، تبلیغات اینترنتی، تبلیغات در تلویزیون و رسانه‌های پرطرفدار وهمچنین کمپین‌های تبلیغاتی در شبکه های اجتماعی مثل تلگرام، اینستاگرام، توئیتر و… است.

 

فرایند بازاریابی رستوران و فست فود
فرایند بازاریابی رستوران و فست فود

 

 

9- صبر و تحمل برای رسیدن به هدف

سودآوری بالا و اشباع شدن این بیزنس در مناطق زیادی، کار را برای تازه واردها کمی سخت کرده است. حتی اگر شما هم به عنوان یک نمایندگی رستوران معروف شروع به کار کنید باز هم نیاز به وقت دارید تا به سود کلان و معروفیت برسید. شما باید کیفیت رستوران خود را بالا نگه دارید و سعی کنید در این مسیر دلسرد نشوید و در سختی‌ها و بحران ها مدیریت رستوران را رها نکنید و همیشه با حس واقع‌گرایی و بدون اعمال نظرهای شخصی به برآورد کیفیت کار خود بپردازید.

10- انتخاب نام مناسب برای رستوران یا فست‌فود:

بحث کیفیت که گزینه بسیار اصلی و مهم در غذاست ولی انتخاب نام مناسب برای رستوران و فست فود هم خیلی ضروری است زیرا این بیزنس ها به صورت دهان به دهان اطلاع رسانی می شود باید سعی کنیم نام مناسبی را برای رستوران و فست فود خود انتخاب نمایید.

11- بهداشت محیط و فردی و هزینه های مربوط به آن:

یکی از اساسی ترین و مهمترین گزینه ها در انتخاب رستوران و فست فود بهداشت محیط و پرسنل آن مجموعه است که حتماً برای طرح کسب و کار هزینه و استراتژی های لازم برای این قضیه را در نظر داشته باشیم.

به طور خلاصه وقتی‌که طرح کسب و کار رستوران خود را می نویسید باید با استفاده از مطالب بالا به سؤالهای زیر پاسخ دقیق دهید:

۱- چشم‌انداز رستوران : چه چیزی ایجاد می‌کنید؟ رستوران شما در یک سال، سه سال، و پنج سال آینده چگونه به نظر خواهد رسید؟

۲- مأموریت: مأموریت رستوران شما چیست؟

۳- اهداف: اهداف رستوران شما چیست؟ موفقیت شما در دستیابی به اهداف چگونه است؟

۵- سرمایه : مقدار کل سرمایه که برای راه‌اندازی  رستوران نیاز خواهید داشت چقدر است؟

۶- هزینه‌های پیش‌بینی‌شده: چه هزینه‌هایی را به‌صورت ماهانه بعد از راه‌اندازی رستوران خود پیش‌بینی می‌کنید؟ در سه ماه ، در ۶ ماه و در یک سال ؟

۷- درآمد موردنظر: بعد از راه‌اندازی رستوران، بعد از سه ماه و بعد از ۶ ماه و بعد از یک سال چه درآمدی را برای خود پیش‌بینی می‌کنید؟

۸- طرح عملی: آیتم‌های عملی ویژه و کارهایی که باید برای فرآیند تکمیل سازی انجام دهید چه‌کارهایی هستند؟ نقاط عطف آینده شما چیست؟

 

تحلیل SWOT رستوران و فست فود:

تحلیل SWOT یکی از معروف ترین و بهترین روش برای برنامه ریزی سازمانی یا شخصی یا راه اندازی یک رستوران است. این تحلیل به ما کمک می کند که نقاط قوت (Strength) نقاط ضعف (Weukneses) فرصت‌‎ها (Opportunittes) و تهدیدها (Treatmenments) رستوران یا فست فود را بشناسیم و احتمال عدم موفقیت و شکست را کم کنیم و شانس برد و پیروزی را بالا ببریم.

1-    نقاط قوت و خوبی های رستوران و فست فود خود را شناسایی کنید:

نقاط قوت و خوبی‌های هر کسب و کار مثلاً رستوران بزرگترین سرمایه آن است که سرمایه گذاری روی نقاط قوت کم ترین ریسک و بالاترین سود ممکن را برای رستوران شما دارد.

در مرحله اول باید به شناسایی نقاط قوت و ضعف رستوران خود بپردازید و با جواب دادن به این سوالات حتماً می توانید آنها را شناسایی کنید :

1-    چه مواردی را در رستوران خود بهتر از دیگر رستوران‌ها انجام می دهید؟

2-    چه مواد اولیه و منابع غذایی را می توانید ارزان تر از بقیه بخرید؟

3-    چه مواد اولیه و منابع غذایی را بیشتر از رستوران های رقیب در دسترس دارید؟

4-    اگر خودتان جای مشتری های رستوران بودید از چه نکاتی خوشتان می آمد؟

5-    چه پیشنهاد خاصی برای مشتری های رستوران خود دارید؟ آیا رقبا هم همچنین پیشنهادی دارند؟

6-    کدام ویژگی های رستوران یا فست فود شما تا الان منجر به بستن قراردادهای زیادی برای شما شده است؟

 

برخی از موارد نقاط قوت یک رستوران یا فست فود:

1- محبوبیت در میان جامعه

2-منوی فصلی

3- منابع محلی و مواد اولیه ارگانیک

4- قرار داشتن در محلی خوب

5- قرار داشتن در محلی پرجمعیت

6- منوی متنوع برای همه سنین و سلیقه ها

7- منو برای افراد مسن و میانسال

8- منوی غذاهای ارگانیک

9- داشتن فضای سبز در اطراف یا داخل رستوران

10- موقعیت جغرافیایی مناسب همراه با چشم انداز زیبا

11-برخورد مودبانه و مناسب کارکنان و رعایت اصول و آداب مهمان نوازی

داشتن نقاط قوت مثل موارد ذکر شده این را به ما نشان می دهد که باید کارهایی را که باعث محبوبیت و نشان های نقاط قوت ماست را همچنان ادامه دهیم.

2- نقاط ضعف و ایرادهای رستوران و فست فود خود را بشناسید:

شناسایی کردن نقاط ضعف و بدی ها و ایرادات رستوران و فست فود کار سختی است چون کمتر رستوران‌داری از بدی ها و نقاط ضعف خود خبر دارد و اگر نتوانیم نقاط ضعف خود را شناسایی کنیم و درصدد رفع مقداری یا بیشتر آن برنیاییم بازنده خواهیم بود اگر بتوانیم به پرسش های زیر پاسخ دهید به درک درستی از ضعف های رستوران خود پی خواهیم برد:

1-    رستوران های رقیب چه کارهایی را بهتر از شما انجام می‌دهند؟

2-    به چه مواد اولیه و منابعی برای رستوران نیاز دارید؟

3-    هزینه های کدام مواد اولیه برای شما زیاد است؟

4-    اگر یکی از مشتریان رستوران یا فست فود خود بودید از چه غذاهایی یا چه قسمتهایی ناراضی بودید؟

5-    رستوران های رقیب چه پیشنهادهایی برای مشتریان خود دارند؟

6-    کدام ایراد یا نقاط ضعف رستوران شما باعث از دست دادن قرارداد خوبی برای شما شده است؟

7-    اگر تا امروز در رستوران یا فست فود خود شکست خورده اید مشکل کار شما از کجا بوده است؟

8-    چه نقاط ضعف و چه عواملی موجب کند شدن کار شما شده است؟

9-    مشتریان شما چه موردی از رستوران شما را دوست ندارند؟

10-     در نظرسنجی مشتری ها در مورد رستوران شما به چه مشکلات و شکایاتی اشاره می کنید؟

11-     اصلی ترین ویژگی رستوران یا فست فود شما چیست؟

12-     دلیل کم شدن مشتری های شما ( در صورت کم شدن) چیست؟

 

برخی از نقاط ظعف و منفی یک رستوران یا فست فود:

1-    قیمت بیشتر نسبت به سایر رستوران های منطقه

2-    محدودیت دسترسی به بودجه برای تبلیغات

3-    داشتن فقط یک شعبه

4-    نداشتن برنامه های آنلاین در محل

5-    نداشتن ایمنی لازم در محیط رستوران

6-    نداشتن بهداشت و پاکیزگی لازم و استاندارد

7-    نداشتن لباس های هماهنگ با هارمونی مناسب

8-    استفاده نکردن از شبکه های اجتماعی برای ارتباط با مشتری ها

 

برطرف کردن نقاط ضعف رستوران یا فست فود:

برطرف کردن و رفع کردن نقاط ضعف که در تحلیل Swot پیدا کردیم کمی سخت و مشکل است و در مرحله اول باید با خود صادق باشیم و رفع آنها قطعاً چالش برانگیز خواهد بود. خصوصاً رقابت با رستوران‌های معروف و زنجیره‌ای کار سختی است و رستوران‌های کوچک با کم بودن بودجه تبلیغات خود همچنان درگیر هستند و به دلیل کار نکردن با آپ های داخل بازار مقدار زیادی از فروش خود را از دست می دهند اما راهکارها و روشهای متعددی برای رقابت با رستوران‌های زنجیره ای بزرگ وجود دارد که بوجود آوردن حس صمیمیت، امنیت و توجه خاص به مشتری‌ها برای رستوران‌های بزرگ قابل اجرا نیست.

3- فرصت‌های رستوران یا فست فود خود را شناسایی کنید:

اگر ما می توانستیم فرصت های رستوران یا فست فود خود را به راحتی شناسایی کنیم از لحاظ ارزشی قطعاً با ارزش نبود پس توانایی تشخیص فرصت ها یکی از سخت ترین و مهم ترین کارهای مدیریت و رستوران یا فست فود است. سوالات زیر می تواند در شناخت فرصت ها کمک کننده باشد.

1-    تحولات سیاسی جامعه چه تاثیر و ارتباطی با کسب و کار شما دارد؟

2-    چگونه از آخرین تحولات ارتباطی  در کسب و کار خود استفاده کنیم؟

3-    تغییر نگرش و تحول فرهنگ تغذیه مردم جامعه چه فرصتی برای رستوران یا فست فود ما ایجاد می کند؟

4-    آیا تحولات جامعه، حوادث، رخدادهای بهداشتی بر کسب و کار ما تاثیر دارد؟ و می‌تواند یک فرصت ایجاد کند؟

5-     بسیاری از موارد منفی می تواند فرصتی برای یک سری از بیزنس های خاص باشد.

رستوران‌دار و فست فود دارها با تجزیه و تحلیل Swot باید با پیدا کردن فرصت‌ها و ارزیابی نقاط قوت سازمان لیستی از اهداف را برای خود جمع آوری کنند و البته فرصت های بیزینس متفاوت و گاهی منحصر به فرد خواهد بود اما حتماً شما باید پلن کاملاً مشخص و دقیقی برای سرمایه گذاری در زمینه فرصت‌های رستوران یا فست فود خود داشته باشید که چند مورد را به صورت خلاصه به شما معرفی می‌کنیم:

–        استفاده از مواد غذایی تازه و محلی یکی از فرصت ها برای رستوران دارها خواهد بود.

–        سرمایه گذاری بر روی استفاده از آپ های آنلاین برای افزایش فروش

–        استفاده درست و دقیق از سرمایه و پول

–        استفاده از شبکه های اجتماعی برای ایجاد آگاهی بیشتر

–        استفاده از منو غذاهای رژیمی برای افراد دیابتی و فشار خون بالا

4- گزینه بعدی در کسب و کار رستوران ها شناسایی تهدیدهاست:

اگر ما بتوانیم تهدیدها را درست و دقیق شناسایی کنیم گاهی با یک تحول کوچک شاید آنرا به فرصت تبدیل کنیم گاهی حتی تهدید می تواند به فرصت برای ما تبدیل شود.

در تحلیل Swot در مورد تهدیدها باید بتوانیم به جواب یک‌سری سوال‌ها برسیم که به آنها اشاره می‌کنیم:

1-    چه موانع ومشکلاتی پیش روی رستوران یا فست فود ماست؟

2-    تغییر در لیست تغذیه مشتری ها تا چه حد است؟

3-    بدهی‌های ما چه اندازه است و چه تهدیدی برای ما دارد؟

4-    آیا فناوری های جدید در صنعت رستوران داری، رستوران ما را هم تهدید می کند؟

5-    کارهای صحیح و جدید رستوران های رقیب چه تهدیداتی برای رستوران ما دارد؟

6-    می توانیم به دارایی هایی که مطالبه کردیم دسترسی داشته باشیم؟

تهدیدها می تواند به صورت موردی شامل موارد زیر باشد:

1-    پایدار نبودن هزینه های خالص رستوران

2-    نوسان شرایط اقتصادی جامعه

3-    رقابت بسیار بالا و سخت با رستوران های معروف و فست فودهای زنجیره ای

پیش بینی و کم کردن تهدیدات رستوران در آنالیز و تحلیل Swot سخت ترین و دشوارترین چیزی است که در Swot با آن روبرو هستید. تهدیدها یک سری عوامل بیرونی هستند که آسیب های احتمالی آنرا به سختی می توانید کاهش دهید. بودن هر تهدید و واکنش و عملکرد مناسب نسبت به آن تهدید متفاوت است و باید همیشه نظارت بر تهدیدها جزء اولویت های اول ما باشند.

در گاهی موارد در تحلیل Swot ممکن است بین فرصت ها و تهدیدها کسب و کار شما یک همپوشانی رخ دهد مثلاً استفاده از مواد غذایی ارگانیک که به عنوان یک فرصت بررسی شد و افزایش رستوران های زنجیره ای رقیب یک تهدید، استفاده کردن از مواد غذایی ارگانیک و طبیعی روش و شیوه ای موثر برای تهدید حاصل از رستوران های بزرگ زنجیره ای است.

و در تحلیل Swot حتماً بدنبال این همپوشانی‌ها باشید تا موفقیت و پیشرفت خود را دوچندان کنید.

 

 

نکات تکمیلی تحلیل نقاط قوت و ضعف و فرصت‌ها و تهدیدها

 

رستوران شما ممکن است بهترین جو یا فضای داخلی را داشته باشد یا خوشمزه‌ترین پیش‌غذاها را در محله خود سرو کند، اما اگر نقاط قوت و ضعف خود را ارزیابی نکرده یا فرصت‌ها و تهدیدهای پیش روی استراتژی کسب و کار خود را شناسایی نکنید، ممکن است سودآوری شما تحت تاثیر قرار گیرد.
این‌جا است که انجام تحلیل SWOT برای رستوران‌ها می‌تواند ابزار مفیدی برای جلوگیری از شکست در برابر رقبای شما باشد.

 

نکات کلیدی

تحلیل SWOT مخفف نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها است و ابزاری استراتژیک است که رستوران‌ها برای ارزیابی عوامل داخلی و خارجی خود از آن استفاده می‌کنند.
نقاط قوت: این‌ها جنبه‌های مثبت یک رستوران هستند، مانند برند قوی، پایگاه مشتریان وفادار، منوی منحصر به فرد، خدمات عالی و عملیات کارآمد.
نقاط ضعف: این‌ها جنبه‌هایی هستند که نیاز به بهبود در رستوران دارند، مانند خدمات ضعیف مشتری، دکور قدیمی، گزینه‌های محدود منو، هزینه‌های بالای غذا و روحیه پایین کارکنان.
فرصت‌ها: این‌ها عوامل خارجی هستند که می‌توانند به نفع رستوران باشند، مانند بخش‌های جدید بازار، گسترش به مکان‌های جدید، معرفی آیتم‌های جدید منو، استفاده از فناوری و همکاری با کسب‌وکارهای محلی.
تهدیدها: این‌ها عوامل خارجی هستند که می‌توانند به طور منفی بر رستوران تاثیر بگذارند، مانند رقابت شدید، تغییر در ترجیحات مصرف‌کنندگان، چالش‌های اقتصادی، تغییرات قانونی و نقدهای منفی آنلاین.
مهم است که رستوران‌ها به طور منظم تحلیل SWOT خود را بررسی و به‌روز کنند تا پیشگیرانه عمل کنند و با تغییر شرایط بازار سازگار شوند.
تحلیل SWOT رستوران چیست؟ تحلیل SWOT رستوران یک تمرین است که می‌توانید در کسب‌وکار رستوران خود انجام دهید تا نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها را تجزیه و تحلیل کنید.
معمولاً تحلیل SWOT به صورت بصری در قالب یک ماتریس نمایش داده می‌شود. در این طرح، ردیف بالایی نقاط قوت و ضعف را نشان می‌دهد، در حالی که ردیف پایینی فرصت‌ها و تهدیدها را برجسته می‌کند. جنبه‌های داخلی، مانند نقاط قوت و ضعف، در ردیف بالایی قرار دارند، در حالی که عوامل خارجی، مانند فرصت‌ها و تهدیدها، در ردیف دوم قرار می‌گیرند. این ابزار استراتژیک به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا یک ارزیابی جامع از عوامل داخلی و خارجی خود انجام دهند و تصمیم‌گیری استراتژیک بهتری داشته باشند.

چرا تحلیل SWOT رستوران مهم است؟ تحلیل SWOT رستوران عملکردهای مختلفی دارد. این تحلیل به صاحبان رستوران کمک می‌کند تا موقعیت خود را نسبت به رقبا ارزیابی کنند و دارایی‌هایی را که می‌توانند برای کسب مزیت رقابتی استفاده کنند، شناسایی نمایند. علاوه بر این، به رستوران‌داران برای شناسایی و آمادگی در برابر چالش‌ها، کمک می‌کند تا ابزارهای لازم برای مقابله مؤثر با موانع را در اختیار داشته باشند.
اگرچه تحلیل SWOT معمولاً در برنامه تجاری یا استراتژی بازاریابی رستوران گنجانده می‌شود، اما می‌توان آن را هر وقت تصمیمات مهمی در کسب‌وکار شما مطرح شود، انجام داد.

چگونه تحلیل SWOT رستوران را انجام دهیم؟ انجام تحلیل SWOT رستوران کار دشواری نیست. مؤثرترین روش برای انجام این کار استفاده از کمک تیم رستوران شما است (از مدیریت عالی گرفته تا کارکنان جلوی رستوران). شما می‌توانید این کار را به صورت گروهی انجام دهید یا با هر فرد به طور جداگانه صحبت کنید، اما در نهایت باید از آن‌ها مستقیماً بپرسید که به نظرشان نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهای رستوران شما چیست.

 

 

راهنمای گام به گام برای انجام تحلیل SWOT رستوران

 

1.    از خودتان شروع کنید. در این مرحله، می‌توانید تحقیقاتی راجع به رستوران خود انجام دهید. زمانی را صرف کنید و ببینید مردم در مورد برند شما چه نظری دارند. می‌توانید از مهمانان خود به صورت حضوری بپرسید یا آن‌ها را به پر کردن نظرسنجی‌های آنلاین ترغیب کنید.

2.    هر روز زمانی را برای نوشتن جنبه‌های مثبت رستوران خود صرف کنید. زمانی را صرف کنید و توجه کنید که مشتریان شما در چه زمان‌هایی خوشحال‌ترین هستند؟ کجا متوجه می‌شوید که کارکنان شما کار عالی انجام می‌دهند؟ کجا می‌بینید که عملیات کسب‌وکار به خوبی پیش می‌رود؟

3.    در حالی که تمرکز بر جنبه‌های مثبت مهم است، در حین انجام این تمرین نیز یادداشت کنید که چه جنبه‌هایی نیاز به بهبود دارند. چرا برخی از مشتریان ناراضی هستند؟ چرا برخی از کارکنان شما به خوبی عمل نمی‌کنند؟

4.    حالا که زمان زیادی را صرف بررسی جنبه‌های مثبت و منفی رستوران خود کرده‌اید، وقت آن است که به عوامل خارجی نگاه کنید. زمانی را صرف مطالعه صنعت رستوران در منطقه خود کنید. شما چه چیزی بهتر از رقبای خود انجام می‌دهید؟ رقبای شما چه چیزی بهتر از شما انجام می‌دهند؟ آیا رویدادهایی در حال رخ دادن یا در پیش است که می‌توانید از آن‌ها بهره‌برداری کنید؟

5.    پس از تکمیل مراحل 1 تا 4، اکنون زمان مناسبی برای مشاوره با تیم خود است. در این مرحله، می‌توانید کارکنان خود را جمع کرده و ماتریس تحلیل SWOT را رسم کنید. تمام نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهایی که در دوره تحقیقاتی خود جمع‌آوری کرده‌اید را یادداشت کنید.

6.    پس از پر کردن ماتریس تحلیل SWOT، کار واقعی آغاز می‌شود. در این مرحله، شما و تیم‌تان می‌توانید استراتژی‌هایی برای بهره‌برداری از نقاط قوت، کاهش نقاط ضعف، پیش‌بینی و استفاده از فرصت‌ها، و شناسایی تهدیدها تدوین کنید.

 

بارش افکار در مورد نقاط قوت و ضعف ابتدا تمام جنبه‌های مثبت رستوران خود را ارزیابی کنید. چرا مردم شما را نسبت به رستوران‌های دیگر انتخاب می‌کنند؟ آیا این به خاطر غذا های بی‌نظیری است که کارکنانتان سرو می‌کنند؟ آیا چیدمان خلاقانه صندلی‌هاست؟ آیا ویژه‌گی آخر هفته دارید؟ این‌ها جزو نقاط قوت شما هستند. گام بعدی این است که بررسی کنید کدام بخش‌های رستوران شما به بهبود نیاز دارند. اگر دسرهایی سرو می‌کنید که بازخورد خوبی ندارند یا سرآشپز شما در مدیریت زمان خود ضعیف است، این‌ها نقاط ضعفی هستند که باید به آن‌ها توجه کنید. چرخش کارکنان نیز می‌تواند مانعی برای گسترش رستوران شما باشد.

شناسایی فرصت‌ها و تهدیدها بخش فرصت‌ها مربوط به تمام عوامل خارجی است که می‌توانند درآمد شما را افزایش دهند. شاید وقت آن رسیده که منوی جداگانه‌ای برای مشتریانی که به سبک زندگی گیاهخواری روی آورده‌اند اضافه کنید یا در یک رویداد آشپزی شرکت کنید تا مخاطبان جدیدی جذب کنید. یکی دیگر از کارهایی که می‌توانید انجام دهید، فکر کردن به راه‌های گسترش یا افزایش حضور خود است. این می‌تواند چیزی ساده مانند فعال بودن در اینستاگرام یا ارائه پیشنهادهای ویژه در ساعات شاد باشد. این‌ها می‌توانند فرصت‌هایی باشند که شما می‌توانید زودتر از آن‌ها بهره‌برداری کنید تا ترافیک پای رستوران خود را افزایش دهید.

 

ایده‌های بازاریابی برای فکر کردن شامل:

بازاریابی ایمیلی
بازاریابی دیجیتال
تبلیغات اینستاگرام
سئو برای سایت رستوران‌
اینفلونسرها
رویدادها
رزرو از طریق رسانه‌های اجتماعی

در نهایت، شما باید در تحلیل SWOT خود تمام تهدیدهای خارجی که ممکن است برای رستوران شما وجود داشته باشد را شناسایی کنید.

مثال تحلیل SWOT برای یک رستوران غذاهای دریایی آسیایی آنچه که در این تحلیل می‌بینید بیشتر مشابه همان چیزی است که قبلاً در بخش‌های نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها توضیح داده‌ایم.

 

 

مثال تحلیل SWOT برای رستوران

 

یک تحلیل SWOT خوب معمولاً در یک جدول چهارخانه‌ای به صورت یک ماتریس طراحی می‌شود که برای هر بخش آن لیستی از نکات به صورت گلوله‌ای ارائه می‌شود. شما می‌توانید از ابزارهای طراحی گرافیکی مانند Canva یا ابزارهای مشابه برای ایجاد چنین تحلیلی برای رستوران خود استفاده کنید. به‌طور جایگزین، می‌توانید یکی از قالب‌های موجود در اینترنت را پیدا کرده و آن را شخصی‌سازی کنید.

نمونه‌های تحلیل SWOT در زیر نشان می‌دهند که یک ماتریس تحلیل SWOT معمولی برای صنعت رستوران‌ها چگونه ممکن است به نظر برسد.

 

 

مثال تحلیل SWOT برای رستوران
مثال تحلیل SWOT برای رستوران

 

 

چگونه یک تحلیل SWOT رقابتی برای رستوران‌ها انجام دهیم؟

هنگام انجام تحلیل SWOT، بخشی از انرژی شما می‌تواند به تحلیل رستوران‌هایی که همان نوع غذا و قیمت‌ها را ارائه می‌دهند معطوف شود. این به نام “تحلیل SWOT رقابتی رستوران” شناخته می‌شود و به‌طور عمده به شما کمک می‌کند تا خود را در جایگاه رستوران دیگر قرار دهید و همان ارزیابی‌ای که برای کسب‌وکار خود انجام می‌دهید، برای آن رستوران نیز انجام دهید. با تحلیل SWOT رقابتی، شما می‌توانید بینش‌های عملی درباره نقاط قوت رقبای خود بدست آورید و بفهمید که کجا می‌توانید بهتر عمل کنید.

هنگام انجام تحقیقات رقابتی، از خود بپرسید که مخاطبان هدف شما ترجیح می‌دهند کجا غذا بخورند و سپس نقاط قوت، ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها را تحلیل کنید تا تصویری واقعی از موقعیت بازار خود در عرصه رقابتی بدست آورید.

 

مثال تحلیل SWOT رقابتی برای یک رستوران فرانسوی

فرض کنید رستوران اصلی شما یک رستوران فرانسوی است که در شعاع پنج مایلی از موقعیت شما قرار دارد. تحلیل SWOT می‌تواند به این شکل انجام شود:

نقاط قوت: چرا مردم در این رستوران به جای دیگر رستوران‌های فرانسوی شهر غذا می‌خورند؟ ممکن است این به دلیل طعم اصیل غذاهای آن باشد یا توانایی آن در سرگرم نگه داشتن مهمانان.
نقاط ضعف: این رستوران در مقایسه با دیگر رستوران‌ها کجا ضعف دارد؟ ممکن است این به دلیل این باشد که منوی آن تنها یک گزینه برای گیاه‌خواران دارد. یا شاید نتواند نسل جدید را با کمپین ضعیف اینستاگرامی جذب کند.
فرصت‌ها: چه اقداماتی می‌توانید پیشنهاد دهید که این رستوران برای بهبود برندینگ، گسترش بازار هدف یا بهبود عملیات خود انجام دهد؟ شاید فقط نیاز به به‌روزرسانی منو داشته باشد تا چند پیش‌غذای دیگر به آن اضافه کند.
تهدیدها: این‌ها به عواملی اشاره دارند که خارج از کنترل رستوران رقیب هستند و ممکن است سودآوری و گردش مالی آن‌ها را به خطر بیاندازند. به عنوان مثال، یک بحران اقتصادی ممکن است باعث شود که مردم به دنبال گزینه‌های ارزان‌تر از رستوران‌های فرانسوی باشند.
اینکه تحلیل SWOT رقابتی رستوران را با تحلیل SWOT خود مقایسه کنید، می‌تواند کمک کند که بفهمید چه تغییراتی نیاز است و چطور می‌توانید کسب‌وکار خود را در جلوتر قرار دهید.

 

نتیجه‌گیری نهایی

تحلیل SWOT رستوران به شما کمک می‌کند تا تسلط بیشتری بر روی نقاط قوت خود پیدا کنید و بدانید کدام بخش‌های رستوران شما نیاز به توجه دارند.
این تحلیل ممکن است شما را به یک بازار جدید هدایت کند یا به شناسایی موانعی که می‌توانند تولید شما را مختل کنند، کمک کند. زمانی که موقعیت خود را در صنعت تایید کردید، از آن برای ساخت یک پایه محکم استفاده کنید و اجازه دهید بقیه به تدریج در جای خود قرار بگیرد

 

 

 

قالب تحلیل SWOT
قالب تحلیل SWOT

 

 

 

2 دیدگاه‌ها

  1. یاسین غلامی می گوید:

    سلام
    بسیار عالی و فنی و با تحلیل بالای مطالب شما را خواندم و عالی بود.بعنوان یک همکار به شما تبریک میگویم.

    دسامبر 02, 2023 پاسخ
    • مدیر سایت می گوید:

      سلام و عرض ادب و احترام ، بسیار سپاسگزاریم از حسن نظر جنابعالی

      دسامبر 19, 2023 پاسخ

ترک نظرات